Kariyer Rehberi
Internet Yoluyla İş Aramanın İncelikleri
Internet Yoluyla İş Aramanın İncelikleri -2-
İş Görüşmelerinde Doğru Soruya Doğru Cevabı Verin
Kapak Yazısı & Ön Mektup (Cover Letter)
- Eğer yeni mezun değilseniz yani yeterli iş deneyiminiz varsa ilk olarak en önemli madde olan iş deneyiminin yazılması daha iyi olabilir. Fakat iş deneyiminiz az, yeni mezun veya öğrenci iseniz önce öğrenim bölümünü daha sonra ise -yaptığınız stajlarla beraber- iş deneyimi bölümünü yazmanız daha iyi olur.
- Mutlaka Türkçeye ön mektup veya kapak yazısı olarak çevrilen bir "cover letter" hazırlamalısınız.
- Kendinizi ve ne istediğinizi çok iyi bilmek kaydıyla mutlaka bir "objectives" ve "qualifications" bölümü oluşturmalısınız. Objectives bölümüne; ne olmak istediğinizi, ne olduğunuzu, neyi hedeflediğinizi, qualifications bölümüne ise; kendinizde ne gibi özellikler olduğunu, kısaca sizi diğerlerinden ayıran unsurları yazabilirsiniz. Bunun yeri özgeçmişin ilk bölümü veya ön mektubun içi olabilir.
- Bütün bölümlerdeki sıralamalar sondan başa doğru yapılmalı. Çünkü her zaman en son yaptığınız iş veya gördüğünüz en son öğrenim en önemlisidir. Aynı kuralı aldığınız eğitimleri, katıldığınız seminer ve konferansları yazarken de uygulamalısınız.
- Özgeçmişin başına "circulum vitae", "cv", "özgeçmiş" gibi başlıklar yazmamalısınız. Zaten özgeçmişiniz ne olduğunu açıkça ifade etmeli.
- Kullandığınız yazı tipi çok farklı ve karakter uyumsuzluğu yaratacak bir tip olmamalı. Özellikle e-posta ile gönderilerinde bu sorun sıklıkla yaşanmakta ve açılamadıkları veya okunamadıkları için özgeçmişler değerlendirme dışı kalmaktadır. Bu nedenle yazdığınız özgeçmişinizi başka bir e-posta adresinize göndererek kontrol ed ebilirsiniz.
- Özgeçmişinizi, Microsoft Word gibi kelime işlemci porgramlarıyla hazırlayabileceğiniz gibi el yazınızla da hazırlayabilirsiniz. Kullanım kolaylığı, değiştirilebilme, kaydedilme rahatlığı ve e-posta ile gönderilme özelliklerinden dolayı el yazısı ile özgeçmiş hazırlama gittikçe daha az nedeniylerGünümüzde içeriği rahat anlaşılır ve etkili bir özgeçmiş hazırlamak ve gerektiğinde değişiklikler yapmak için bilgisayar kullanmanızı öneririz. Bilgisayarda mevcut olan çok çeşitli karakterlerden istediğiniz birini kullanmanız mümkündür. ‘Helvetica’, ‘Arial’, ‘Times New Roman’ ideal olarak kullanabilecek karakterlerdir. Fakat farklılık yaratmak isterseniz aşırıya kaçmamak kaydıyla başka yazı formatları kullanabilirsiniz. 11 ya da 12 punto en çok seçilen yazı büyüklükleridir.
- İşlevsel ve kronolojik olarak iki türde deneyimler ve öğrenim bilgileri yazılabilir. Bu türlerin örneklerini kariyer.net ve insankaynaklari.com adreslerinde bulabilirsiniz.
- Özgeçmişinizi göndermede en son faksı düşünmelisiniz. Renkli baskı, fotoğraf ve faks kalitesi nedeniyle sorunlar yaşayabilirsiniz. Posta (aps en iyisi) ve e-posta tercih edilmeli. Faks zorunluluk ise mutlaka gölgelerden arındırılmış ve faks için basitleştirilmiş olmalı.
- Eğer zamanınız ve yeteneğiniz varsa her başvuru için aynı özgeçmişinizi göndermeyin. Farklı görevler söz konusu ise mutlaka pozisyona göre özgeçmişinizi değiştirin.
- Özgeçmişinizi yazarken beyaz ve fazla parlak olmayan, orta veya orta-üstü kalitede kağıt kullanmalısınız.
- Eğer fotoğraflı özgeçmiş isteniyorsa mutlaka özgeçmişinize vesikalık bir fotoğrafınızı ekleyin. Fotoğrafınızın sizin en doğal halinize yakın olmasına dikkat edin. Özellikle fotoğraf istenmemiş ise koymakta ısrar etmenize gerek olmayabilir. En uygunu ise bilgisayarda hazırladığınız özgeçmişinize .jpg veya .bmp uzantılı haliyle yapıştırmanızdır.
Özgeçmişiniz kişiliğinizi mutlaka yansıtmalı. Örneğin bir tekstil tasarımcısının özgeçmişi ile bir bilgisayar mühendisinin biçimi farklı olmalıdır.
- Unutmayın; özgeçmiş sizin işe girmenizi sağlamak için değil sadece görüşmeye çağrılmak amacıyla yazılmalıdır.
İşlevsel Özgeçmiş
Türkiye’de daha az görülmekle beraber profesyonel iş hayatında çeşitli uzmanlık alanlarında tercih edilen formattır. Aday, sahip olduğu iş deneyimlerini uzmanlık alanları altında toplayarak sunar. Bu format daha çok, becerileri ve başarıları ön plana çıkarmak isteyen adaylar tarafından tercih edilmektedir. Özellikle arka arkaya aynı iş alanında, bir çok değişik işyerinde çalışmış iseniz tercih edeceğiniz format bu olmalıdır. Çünkü aynı işleri yapmış sadece işyerlerinin ismi değiştirilmiş uzun bir CV’nin, okuyan için pek bir çekiciliği yoktur. Eğer uzun süre çalışma hayatına ara vermişseniz ya da aynı alanda çok iş değiştirmiş iseniz gene bu formatı kullanmanız yararlı olabilir. Bu şekilde okuyanın dikkatini tecrübelerinize çekmiş olursunuz.
Zaman Sıralı Özgeçmiş
Günümüzde en sık kullanılan özgeçmiş şeklidir. Bu formatta aday aldığı tüm öğrenimi ve iş deneyimlerini, en son iş deneyiminden ve öğreniminden geriye doğru bir tarih sırasında yazar. Bu tip özgeçmişlerde çalıştığınız tüm işleri ve alanları aytıntılı bir şekilde tarihleriyle göstermiş olursunuz. Bu nedenle inceleyen kişi, genel olarak sizin geçmişine yönelik ana bilgileri kolayca anlayabilir. Buna karşın iş hayatınıza uzun zaman ara vermiş iseniz bu formatı tercih etmeyin.
Yetenekler ve Tecrübe
- En belirgin yeteneğiniz veya özelliğiniz nedir ?
- Sizi diğer insanlardan ayıran özellikleriniz nedir ?
- Zayıf yönleriniz nelerdir ?
- Kuvvetli yönleriniz nelerdir ?
- Bu işle ilgili deneyiminiz nedir ?
- Bu işle ilgili kendinizde gördüğünüz en önemli beceri nedir ?
- Bu işte hangi becerinizi geliştirmek istersiniz ?
- İşinizde ne tür başarılarınız var ?
- İşinizin hangi yönleri sizi tatmin etmiyor ?
- Neden bu kadar sık iş değistirdiniz ?
Çaba ve Profesyonellik
- Yaşadığınız en zor kişisel ya da iş deneyimiz nedir ?
- Engellere rağmen başardığınız bir projeniz var mı ?
- Kararlılığınız ile ilgili bir örneği bizimle paylaşır mısınız ?
- İşinizle ilgili eleştirileri nasıl karşılarsınız ?
- Günlük yoğun tempoda işinizde stresle nasıl başa çıkıyorsunuz ?
- İşler beklediğiniz gibi gitmediğinde tutumnuz nedir ?
- Geliştirmeye çalıştığınız veya düşündüğünüz bir alan var mı ?
Yaratıcılık ve Liderlik
İşe Uyum
Kişilik ve Kültürel uyum
İnternet Yoluyla İş Aramanın İncelikleri
Internet çarşı pazar alışverişinden, borsa işlemlerinin yapılmasına, sevdiklerimize ulaşmamızı sağlamaktan, kitap okumaya kadar her işe yaraya dursun, günümüzde insan ilişkilerine eskisinden de çok önem veriliyor.
Öte yandan, Internet üzerinde başvurabildiğiniz ve size iş bulmanızı sağlayan danışmanlık firmaları da şirketleri kapı kapı gezmekten veya telefon numaralarını bulmaya uğraşmaktansa internet üzerinden gönderdiğiniz CV'nizi sizin için istediğiniz yerlere dağıtıyorlar ya da CV bankalarına koyuyorlar.
Internet üzerinden iş aramak, özellikle yurt dışında iş aramak isteyenler için etkili bir yöntem olabilir. Öte yandan çalıştığı firmanın fax makinesinde CV'sinin görülmesini istemeyenler için de oldukça güvenli bir yöntem sayılabilir. Çok hızlı bir şekilde birden fazla ilana başvurmak açısından kişiye, özellikle de hala çalışıyorsa, çok büyük zaman tasarrufu da sağlar. Üste
lik her pazar insan kaynakları gazetelerini beklemek istemeyenler için, ya da önemli ilanları kaçıranlar için de Internet'teki iş arama siteleri çok iyi bir çözüm.Ancak madalyonun öbür tarafında da çok kişisel bir sürecin, hiç de kişisel olmayan bir düzeye indirgenmesi var ki hiç göz ardı edilmemesi gerekir. Çünkü her ne kadar teknoloji insanlığın hizmetinde olsa da, telefonda beğenilen bir ses, etkileyici yazılmış bir CV, etkileyici bir takip telefonu iş vereni ya da danışmanlık firmalarını olumlu yönde etkileyebiliyor. Internet'te ise bir databankın içinde sıkışmaya mahkum kalıyor olabilirsiniz.
Internet'teki iş arama siteleri işverene de bir çok kolaylık sağlıyor, çünkü böylelikle aradıkları kişiyi hem gazeteye ilan vermekten daha ucuza bulmuş oluyorlar, hem de Internet üzerinde diledikleri kadar ilanı, istedikleri kadar süreyle yayınlatabiliyorlar. Üstelik işveren firmalar bir CV databankını kendileri oluşturmak isteseler bu çok uzun sürecek ve pahalı bir süreç olabilecekken, uygun bir ücret karşılığında Internet'teki iş arama sitelerinin bilgi bankasından arama yapabiliyorlar. Bu da hem daha geniş hem de daha etkin bir CV havuzuna ulaşmalarını sağlayabiliyor.
CV'nizi internet aracılığıyla dağıtmak için ipuçları:
Unutmayın yaptığınız takip ancak iyi bir CV gönderdiyseniz işe yarar. Dolayısıyla CV'nizi hazırlarken aşağıdaki maddelere dikkat edin:
- CV'nizde yaptığınız işlerden ve eğitiminizden bahsederken özellikle başvurduğunuz iş için ilginç olabilecek tecrübelerinizi ve başarılarınızı vurgulayın. Hangi şirketteki tecrübenizi ön plana çıkaracağınız da başvurduğunuz işe göre değişkenlik gösterebilir. Daha önce bir intranet projesinin alt yapı projesinde çalışmış olmanız her hangi bir şirketin bilgi işlem departmanındaki bir pozisyon için cazip olabili r ama kurumsal iletişim departmanı için önem taşımayacaktır.
- Kişisel özelliklerinize değinirken başvurduğunuz pozisyona uygun olanları sıralamaktan çekinmeyin. Örneğin bir satış pozisyonuna başvuruyorsanız insan ilişkilerinde ne kadar başarılı ve ne kadar sonuç odaklı olduğunuzu vurgulamalısınız. Ancak istediğiniz kadar sonuç odaklı ve dışa dönük olun, bir bilgi işlem pozisyonuna başvuruyorsanız, bunları yazmanın işinize yaramayacağından emin olabilirsiniz. Ayrıca, nereye başvurursanız başvurun, yönetici pozisyonu için adaysanız, liderlik, insan ilişkilerinizin kuvvetli olması, yaratıcılık gibi vasıflarınızın olması beklenir, unutmayın!
-
Keyword kullanın. Firmalar,
Internet'te aday ararken bunu bir veritabanı
üzerinde anahtar kelimeler (keyword) aracılığıyla yaparlar. Örneğin, bir
bankada çalışmak istiyorsanız ilgilendiğiniz sektör için "finans" yazmanız
sizin yapılacak veri tabanı sorgulamasında cevaplarda isminizin geçmesini
sağlayacaktır. Internet şirketinde içerik uzmanı olmak istiyorsanız
"içerik/editör" gibi kelimeler kullanmanız
gerekir. İş arayanlar için de bu anahtar kelimeler başvuracakları firmaları
seçerken işe yarar. Eğer önünüze tüm firmalar yerine sadece ilgilendiğiniz
sektördeki firmaları ya da sadece İnsan Kaynakları pozisyonlarına eleman
arayan firmaları bulmak istiyorsanız, yine
anahtar kelimeler aracılığıyla arama yapmanız gerekecektir.
- CV'niz kısa ve anlaşılır cümlelerden oluşmalı ve madde madde hazırlanmış olmalıdır. Kendinizi sürekli CV yığınları okumak zorunda olan birinin yerine koyun ve algıdaki seçiciliğin ne kadar çabuk kaybolduğunu düşünün. Bir süre sonra insan gözü ancak madde madde yazılmış ve ön plana çıkarılmış yazıları algılayabilir, unutmayın.
- CV'nizde size ulaşabilecekleri bir telefon numarası vermeyi unutmayın.Yoksa işverenler sizi bulmaya çalışmak yerine daha çabuk ulaşabilecekleri başka birini tercih ederler.
Fark edilmenizi sağlayın:
- Internet aracılığıyla yaptığınız başvurunun yanı sıra iş başvurusu yaptığınız yere bir de bildiğimiz, yazılı bir özgeçmişinizi de gönderin. 1) CV'nizin başka bir versiyonunu da göndermeniz açık olan pozisyonla gerçekten ilgilendiğinizi belli eder. 2) Internet üzerinden iş arama sitesine gönderdiğiniz özgeçmişinizi çoğunlukla, o sitenin önceden hazırlanmış yapısına göre yazabildiğiniz
İyi bir Kapak Yazısı & Ön Mektup hazırlayın:
- Başvuruda bulunduğunuz firmada işe alımla kimin ilgilendiğini bulun. Başvurunuzun sebebini, ve kısaca hangi yönlerinizin bu iş için uygun olduğunu belirten bir ön mektubu e-posta ile o kişiye gönderin. Bu sizin işi ne kadar çok istediğinizi belli eder. Resmi ve kibar olmanın yanı sıra istekli olduğunuzu da göstermeye yarar.
- Eğer özgeçmişinizi bir Word dosyası olarak e-postanıza iliştirerek gönderiyorsanız, önce bir arkadaşınıza veya kendinize gönderin ve Word dosyasının açılıp açılmadığını kontrol edin. Gönderdiğiniz kişi dosyanızı açtığında ön mektubunuz yerine garip garip semboller görmesini istemezsiniz öyle değil mi?
Internet Yoluyla İş Aramanın İncelikleri -2-
CV'nizi gönderirken:
- Özgeçmişinizi yolladığınız yerlere dikkat edin: Yeterli firmayı bünyesinde toplamayan, doğru güvenlik sistemleriyle çalışmayan bir iş arama sitesine göndereceğiniz özgeçmiş, size yarardan çok zarar getirebilir.
- Ayrıca bir sürü kişinin özgeçmişinin biriktiği bir yerde olmak onların arasından sıyrılmanızı zorlaştırabilir. Bunları önlemek için her ay özgeçmişinizi göndermiş olduğunuz iş arama sitesindeki özgeçmişinizi yenileyin veya yeniden yükleyin. Çünkü birçok CV bankası yapılan sorgulamada veri tabanında hep en son dönemde girilmiş CV'leri taramayı tercih eder . Ayda bir yenilerseniz CV'nizin hep en üstlerde kalmasını sağlarsınız.
- Özgeçmişinizi bulduğunuz her CV bankasına postalamak yerine daha seçici olup, iki ya da üç yere postalayın. Eğer bir siteden 2-3 ay cevap çıkmıyorsa CVnizi oradan alıp başka bir yere gönderin.
Hangi CV bankalarının ve iş arama sitelerinin daha iyi olduğunu nasıl
anlayabilirim?
Internet üzerindeki İnsan Kaynakları Sitelerinin
sayısı gün geçtikçe artıyor. İş ilanı veren ve CV veri tabanı oluşturan
sitelerin yanı sıra CV yazan siteler ve CV dağıtan siteler de bulabilirsiniz.
Birçok site iş aramanız için kolaylık sağlar ama bu sitelerden hangilerini
kullanacağınız konusunda dikkatli olmanız gerekir.
Hangi sitenin size uygun olduğunu ancak ihtiyacınıza ve tecrübenize göre belirlemelisiniz. Örneğin üst düzey bir yöneticiyseniz başvuracağınız firma diğerlerinden farklı olmalıdır. Bu değişkenlere rağmen vereceğimiz genel tavsiyeler de size başlangıç için yol gösterecektir.
- Sitenin ana sayfasını incelemeden CV yazmaya başlamayın. Bazı sitelerde iş ilanları listesi (job listings), işverenlere ilişkin detaylı bilgiler, iş aramayla ilgili yönlendirici ve bilgilendirici makaleler bulunur. Bunlar aracılığıyla siteyi nasıl kullanmanız gerektiğini, sitenin işinize yarayıp yaramayacağını anlayabilirs
Eğer bu tür bilgilere ulaşamıyorsanız onlara mail atıp bu bilgileri isteyin. Cevap alamadıysanız bu siteyle çalışmak konusunu bir kez daha gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.
Bu siteler nasıl çalışır?
Beyin Avcısı firmaların birkaç çeşidi vardır:
- Seçme ve yerleştirme yapan firmalar: Bu sitelerde iş ilanlarına da
rastlayabilirsiniz. Seçme ve yerleştirme yapan firmalar Internet'i sadece CV
toplamak aracılığıyla kullanıp yüz yüze görüşme yapmayı tercih
ederler.
Örnek: http://www.insankaynaklari.com/
veya http://www.ekornferry.com/ (sadece üst
düzey yöneticiler için)
-
Aracı firmalar: Bu firmalar İş ilanlarıyla CV'leri aynı havuzda
buluşturmak için aracılık ederler. İsterseniz yeni iş ilanlarını düzenli
olarak e-posta adresinize gönderirler. Bu sitelere hem adaylar hem de firmalar
üye olurlar. Firmalar eleman ilanı verirler veya CV veritabanlarını
incelerler. İş arayanlar da online CV oluştururlar. Firmalar aradıkları
özellikte CV bulamazlarsa sanal asistan
ile geleceğe yönelik CV arayışı da yapabilirler. Yani ileride aradıkları
kriterlere uygun bir CV kayıt olursa sanal asistan onlara haber verir. Siteye
üye olan her iki taraf da güvenlik sistemlerinden faydalanırlar
hatta bunların arasından seçim yapma
şansına sahiptirler. İş arayanlar ya başta oluşturdukları CV'lerle iş ilanına
başvururlar ya da istedikleri iş ilanını gördükleri anda CV oluşturmaya
başlayabilirler. Bazı aşamalarda güvenlik için kontrol mekanizmaları
çıkar sitede. Bu mekanizmalar işlem yapmak
için onay isterler. İş arayanlar firmalara başvurduklarında firmalar adayı
uyguna bulmazlarsa otomatik teşekkür mektubu gönderirler. Eğer uygun
bulurlarsa arayıp görüşmeye çağırırlar. Kişilerle firmalar arasındaki
yazışmalarda birbirlerini görmek
istemeyenler olabilir. Yani attığınız mesajda firma adınızı göremez ya da siz
firmanın adını göremezsiniz. Bunlar bu tip sitelerde olması gereken
özelliklerdir. Bunların dışında ek hizmetler de olabilir. Örneğin başvuru
yapmak isteyen kişiye online test yaptıran
firmalar var. Ayrıca yurtdışında başvuruları takip sistemi var. Kişi kendi
başvurusunun başvurduğu şirket bazında ne aşamada olduğunu görebilir.
Türk sitelerine örnek: http://www.personelonline.com/ veya http://www.kariyer.net/
Yabancı sitelere örnek: http://www.hotjobs.com/ veya http://www.monster.com/ - CV veritabanı oluşturan firmalar: Bunlara CV'nizi belli bir ücret karşılığı bir çok seçme ve yerleştirme firmasına dağıtırlar. Türkiye'de henüz böyle bir site yok. Yabancı siteler içinde de http://www.resumezapper.com/ buna iyi bir örnek olarak gösterilebilir.
- İçerik sağlayan ve CV veritabanı olan insan kaynakları firmaları: Türk sitelerine örnek olarak http://www.yenibir.com/ ve http://www.tekadres.com/gösterilebilir.
Bu firmalar aşağıdaki şu üç yo
lla veri toplar:- Göndermek istediğiniz bilgiyi e-posta aracılığıyla, faksla veya posta aracılığıyla onlara ulaştırabilirsiniz
- Bilgilerinizi kendi formları aracılığıyla toplarlar. Böylece siber alanda CV'niz daha kolay dolaşır.
- Servis böyle bir form kullanmıyorsa CV'leri ilgililere e-posta ile yollar.
Bir on line beyin avcısı firmasının CV'nizi uygun formata sokup ilgili firmalara ya da ilgili aracılara yollaması bir iki gün alır. Dağıtım işini kendi başınıza da yapabileceğiniz gibi yurt dışında bu işi sizin yerinize yapan firmalar CV'nizi yurtdışında yaklaşık 2500 adet firmaya dağıtabiliyorlar.
Bu tarz dağıtım firmalarının bedava olanları olduğu gibi bazıları da USD 25.- - USD 150.- arası ücret talep edebiliyorlar.
Tüm bunlara ek olarak tavsiyemiz, iş
ararken Internet'in yanı sıra klasik yöntemleri de kullanmanız. İşi ciddiye aldığınızı göstermek ve fark edilmek için firmayla telefonda görüşmek, kağıt üzerinde hazırladığınız fotoğraflı CV'nizin bir kopyasını göndermek, e-posta ile takip yapmak ve ilgili kişinin adını öğrenmek gibi klasik yöntemleri de kullanınİş Görüşmelerinde Doğru Soruya Doğru Cevabı Verin
Bir şirketle görüşmeye giderken sadece üstünüze başınıza önem vermeniz, iyi bir özgeçmiş hazırlamış olmanız ve hatta başarılı bir kişi olmanız yetmeyebilir. Yüz yüze yapacağınız bir görüşmede bırakacağınız izlenim, bütün bunların toplamından daha etkili olabilir. Size sorulan sorulara vereceğiniz politik olarak doğru olmayan bir cevap, belki de çok başarılı olacağınız bir kariyeri kaçırmanıza seb
ep olabilir. İşte biz de bu yüzden araştırdık ve mülakatlarda en sık sorulan soruları bulduk. Bu sorulara vermeniz gereken doğru cevapları araştırdık. Bizce hiçbir iş görüşmesine bu yazıyı okumadan gitmeyin!Genel sorular:
- Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Deneyim ve Yönetimle İlgili Sorular
Mülakatı Yapan Firmanın İçinde Bulunduğu Sektörle İlgili Sorular
- Bizim sektörde sizce şu sıralar neler ön planda?
Eğer Bir İşten Ayrılıyorsanız...
- Neden şu anki işinizden ayrılıyorsunuz? Cevabınızı dürüstlük ve mülakattaki rahatlık derecenize göre belirleyin. Size özel olmayan yani genel bir cevap vermeye çalışın. Asla ama asla, firmanızı ya da yöneticinizi çekiştirmeyin ve dedikodu yapmayın. Buna karşılık iş tanımınızın hedeflerinize uymadığını, o firmada misyonunuzu tamamladığınızı düşündüğünüz gibi cevaplar hem tarafsız hem de yorum yapılamayacak cevaplardır.
- Sizce ideal iş ortamı nasıl olmalı? Bu çok göreceli bir soru. Cevap vermeden önce karşınızdaki kişilerin tarzını tartmaya çalışın. Firmanın yapısına göre çok özel olmayan, iletişim, takım çalışması gibi özellikleri öne çıkaran cevaplar verebilirsiniz.
- Şu anki firmanızı nasıl değerlendirirsiniz? Şu an çalıştığınız firmayla aranızda hiçbir kötü his olmadığını belirtmeniz önemlidir. Onu, size çok tecrübe kazandırmış olan iyi bir firma olarak tanıtmanız size bir çok artı kazandırabilir.
Tecrübelerinizi ve Başarılarınızı Somut Bir Şekilde Ortaya Koymanızı İsteyen Sorular
- Satışları veya karı arttırmak için neler yaptınız? İşte bu can alıcı soruda gerçekten sizin fikirleriniz ve çabanızla elde edilen bir başarı varsa alçak gönüllülüğe gerek duymadan konuşabilirsiniz. Neyi nasıl yaptığınızı hiç boşluk olmayacak şekilde anlatmalısınız. Eğer tam olarak size ait olmayan bir başarı ise bu, en iyisi takım arkadaşlarınızla birlikte bu başarıyı elde ettiğinizi açıkça söylemek ve neler yaptığınızı dürüstçe anlatmaktır.
- Maliyetlerin azalmasına katkıda bulundunuz mu? Nasıl? Ayrıntılı ve somut örnekler verin.
- Ne kadar bütçe istediniz yıl içinde? Sorumluluklarınıza dair örnek verin. Bütçenin nasıl oluşturulduğunu anlatın, ve departmanınızın bütçesinin kullanılmasında oynadığınız rolü anlatın.
- Son işinizde size bağlı çalışan kaç kişi vardı? Departmanınızın yapısını ve yönetici olarak rolünüzü anlatın. Böylelikle size bağlı çalışan az sayıda insan varsa bile görevinizin önemi anlaşılır.
- Şu anki ya da son görevinizle ilgili en çok neleri seviyordunuz? En az neleri seviyordunuz? Burada dürüstlük yine önemli. Ancak cevap verirken dürüst olmak adına bu görevde sizden beklenenleri kötülememelisiniz. Her zaman oldukça diplomatik bir yaklaşım işe yarar.
- Şu anki ya da son görevinizde elde ettiğiniz en önemli başarılar nelerdir? Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sizin özellikleriniz ve becerilerinizi değil, gerçekten yapmış olduklarınızı aktarıyor olmanızdır. Bunlar çoğu zaman özgeçmişinizde yazsa da sözlü olarak anlatmak, neyin neden önemli olduğunu vurgulamak etkileyici olabilir.
Geçmiş İşinizle İlgili Sorular
- Neden şimdiye kadar başka bir işte çalışmaya başlamadınız? Eğer işten ayrılma tarihinizden beri uzun süredir çalışmamışsanız, amacınızın sadece bir iş bulmak değil doğru işi bulmak olduğunu vurgulayabilirsiniz. Seçici olduğunuzu ve size en uygun işi aradığınızı söyleyin.
- Şu anki pozisyonunuzu bırakmayı daha önce düşünmüş müydünüz? Eğer düşündüyseniz, orada kalmanızı sağlayan ne oldu? Böyle bir durum söz konusu ise, daha önce tam işi bırakmayı düşündüğünüz sırada size çekici gelebilecek bir başka görev ya da proje önerdiklerini ve bu yüzden daha uzun zaman o firmada kaldığınızı söyleyebilirsiniz. Ancak, işinizin size artık katma değeri olmadığını ve yeteneklerinizi başka bir pozisyonda daha verimle kullanabileceğinizi düşündüğünüzü söyleyin.
- Patronunuzla ilgili ne düşünüyordunuz? Olabildiğince olumlu olun ve içinde bulunduğunuz ortamda öğrendiklerinizi anlatın.
- İşinizin eleştirildiği bir durum anlatır mısınız? Söylediklerinize inanmasanız bile söz konusu bir durumu, işinizi olumlu olarak gösterecek şekilde anlatmalısınız.
- Başka ne tür işlerde ya da hangi firmalarda çalışmayı tercih edersiniz? Vereceğiniz cevaptaki firmalar ve iş sahaları görüşme yaptığınız firmanın içinde bulunduğu sektörle ilgili olmalı, aksi takdirde ne aradığınızı bilmediğinizi düşünebilirler.
İş Yapış Alışkanlıklarınız ve Tarzınızla İlgili Sorular
-
Eğer
önceki patronunuzla görüşseydim bana sizin en kuvvetli yönleriniz ve
en zayıf yönlerinizle ilgili ne söylerdi?
Becerilerinizi vurgulayın ve
zayıf yönlerinizin üzerinde çok fazla durmayın. Eksikliğini hissettiğiniz bir
yönünüzden bahsederken bunu geliştirmeniz gereken bir şey olarak anlatın,
eksikliği tamamlanamayacak bir şey olarak değil.
- Stresli ortamlarda rahat çalışabilir misiniz? Çalışabileceğinizi ve bunun da iş hayatının bir parçası olduğunu bildiğinizi söyleyin. Daha önceki deneyimlerinizden örnekler verin.
- İşinizin doğasını siz nasıl etkilersiniz? İşteki üretimi ve faydayı fikirlerinizle nasıl arttırdığınızı anlatın.
- Ekip çalışmasını mı bireysel çalışmayı mı tercih edersiniz? Neden? Vereceğiniz cevap işin ihtiyaçlarına yönelik olmalı. Ama her zaman işe yarayacak yanıt, takım olarak çalışmayı tercih ettiğiniz ancak gerektiğinde bireysel olarak da çalışmayı sevdiğiniz yönünde olabilir.
- Şu anki görevinizde daha önce gözden kaçmış olan neleri fark ettiniz? Söyleyeceklerinizi uzatmadan kısa cevaplar verin.
- Büyüklüğü ya da çalışma alanı farklı olan bir firmada daha verimli çalışacağınızı düşündüğünüz oldu mu? “İşe göre değişir” demeniz uygun olur.
- Bir proje grubunda ortaya çıkan problemleri nasıl çözersiniz? İletişimin önemli olduğunu düşündüğünüzü ve bir problem çıkarsa da bunu kişilerle karşılıklı konuşarak çözeceğinizi vurgulayın.
- Almak zorunda olduğunuz en zor karar neydi? Eğer işten çıkartma ya da benzeri bir karar aldıysanız anlatabilirsiniz. Ancak bunları da duygusallaşmadan ve mantık zinciri içinde anlatmak gerekir. Eğer bu tarz bir karar almadıysanız, kısa bir şekilde, eğer o firmada çalışırsanız ne gibi bir zor karar olabileceğini düşünüp cevaplayabilirsiniz.
Ücretle İlgili Sorular
- Ne kadar maaş almayı düşünüyorsunuz? Böyle bir soruya cevap vermeden önce en doğrusu başvurduğunuz sektördeki firmaların çalışanlarına bu pozisyon için aşağı yukarı ne kadar ücret ödediklerini araştırmak olacaktır. Eğer araştırma yapmadan gittiyseniz, eski işinizden aldığınız maaşın biraz üzerinde bir fiyat istemeyi düşünebilirsiniz. Ancak bu da başvurduğunuz işin büyüklüğüyle ilgili bir durumdur. Bir başka taktik, işverene bu pozisyon için ne aralıkta bir maaş düşündüklerini sormaktır. Eğer mülakatı yapan kişi cevap vermezse sektörde sizin yapacağınız iş için ne kadar maaş verdiklerini düşündüğünüzü söyleyin. Ne olursa olsun kendinize bir değer biçmiş olduğunuzu göstermekte yarar vardır.
- Sizi işe almayı kabul edersek ne kadar maaş almayı beklersiniz? Dikkatli olun; sektördeki maaşlar cevabınız için anahtar teşkil edebilir. Örneğin “Anladığım kadarıyla teklif ettiğiniz pozisyon için TL……..-TL……..arası değişen maaşlar söz konusu.”
Kapak Yazısı & Ön Mektup (Cover Letter)
Kapak yazısı özgeçmişe ek olarak yazılan ve özgeçmişte belirtilmeyen kariyer hedeflerinizin ve kariyeriniz açısından önem taşıyan noktaların vurgulanmasına yardımcı olur. Kapak yazısı bilgi ve becerilerinizi tümüyle anlatacağınız bir yazı değil, özgeçmişinize destek olacak genel beklentilerinizi ortaya koyduğunuz bir metindir. Kapak yazısı size; kendinizi tanıtma, özgeçmişinizi kişiselleştirme, beceri ve deneyimlerini
zin işverenin ihtiyaçlarına uygunluğunu belirtme fırsatını sunar. Kapak yazısı işverenin iletişim becerilerinizi, detaya verdiğiniz özeni ve yazılı iletişiminizin kalitesini analiz edebilmesini sağlar.Kapak Yazısı Yazmak İçin İpuçları
- Kapak yazısı bir anlamda pazarlama yazısıdır. Okuyan kişinin ilgisini çekmek çok önemlidir.
- Kapak yazınızı pozisyonun gerekliliklerine ve işverenin ihtiyaçlarına göre hazırlayın. Başvurduğunuz farklı pozisyonlar için farklı kapak yazıları hazırlayın.
- Neden pozisyona ilgi duyduğunuzu,
motivasyonunuzu ve güçlü yanlarınızı belirtin.
- Pozisyonun sizin için ne kadar önemli olduğunu değil, işyerine getireceğiniz katma değeri anlatın.
- Kapak yazınız kısa ve öz olmalıdır; bir sayfayı geçmemelidir. Hiçbir işveren hayat hikayenizi ok
umak istemez.- Tek ve standart bir kapak yazısı yazmak yerine kapak yazınızı başvurduğunuz pozisyona ve şirkete göre kişiselleştirin.
- Kariyer hedeflerinizi ve amacınızı açıkça belirtin.
- Özgeçmişinizi tekrarlamayın. Kapak yazınızda becerilerinizi ve başarılarınızı anlatın.
- "Ben" ile başlayan çok fazla cümle kullanmayın ve aktif tanımlamalar yapın.
- Çelişkili cümleler kullanmayın.
- Kapak yazınızda kısa paragraflar kullanın ve kolay okunabilir olmasına özen gösterin.
- İmla ve gramer hatası olmaması için tekrar kontrol edin. Mümkünse bir başkasına okutun.
- Kapak yazınızı imzalamayı unutmayın.
- Kapak yazınızı göndermeden önce kendinize şu soruları sorun:
- Kapak yazım yeterince açık mı?
- Kapak yazım net mi? Söylemek istediğim herşeyi en kısa şekilde
söyleyebildim mi?
- Şirkete sunabileceğim katma değer açık mı?
- Bu pozisyon ile ilgili tüm bilgi, beceri ve başarılarımı sundum mu?
KAPAK YAZISI
Özgeçmişinizin başına ekleyeceğiniz kısa bir kapak yazısı,
sizinle aynı seviyede olan adaylarla arasından sizi sıyırıp çıkarmaya
yarayabilir.
Kısa, kolay okunabilen, çarpıcı, nokta nokta, yalın bir dille ve yazıyı okuyacak olanın gözünden yazılmış bir ön mektup her zaman daha çok işe yarar. Yöneticiler ya da insan kaynakları bölümlerinin kapak yazısı göz atmak için genellkle 20 saniyeden fazla zamanları yoktur, hiç bir zaman oturup bütün mektubu okumazlar. Bu nedenle yazdıklarınız ilk bakışta göze çarpan anahtar kelimeler olmalıdır. İşin gerektirdikleri ve sizin yeterlilikleriniz nelerdir, neden sizi işe almalılar. Yanlı
ş anlaşılmaması gereken bir nokta yazının biçiminin değil içeriğinin çarpıcı olmasıdır. Yani kastedilen yazılarınızı renkli veya BÜYÜK HARFLERLE yazmanız değildir. Herhangi bir dil veya imla hatası olmamasına çok dikkat edin, ayrıca kullandığınız dilin karşınızdaki kişinin anlayabileceği bir dil olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Yazının dili samimi ve kişisel olmalıdır. Mektubunuzdan hevesiniz, heyecanınız ve enerjiniz hissedilmelidir. Kapak mektubunuz asla sıkıcı olmamalıdır.Ön yazılar genellikle, belli bir isime yazılır. Eğer göndereceğiniz kişinin ismini bilmiyorsanız; İnsan Kaynakları Departmanı'na yazabilirsiniz.
İlk önce kısa bir şekilde kendinizi tanıtıp, daha sonra başvurduğunuz pozisyonu, bu pozisyona ve firmaya uygun olan deneyim ve becerilerinizi belirtin, kapak mektubunuzun özgeçmişinizin özeti gibi olmamasına dikkat edin, çok kısa yazın. Son olarak da ilgisine teşekkür ederek, mülakatı sabırsızlıkla beklediğinizi belirtebilirsiniz.
Eğer firmaya özgeçmişinizi İngilizce olarak gönderiyorsanız ön yazınızı da İngilizce olarak yazmanız daha uygun olacaktır.
Kapak mektubu özgeçmişinizi kişiselleştirmeye yarayan bir araçtır, iş alımı ile ilgilenen kişiye yalnız bir özgeçmişten çok, ona hitaben yazılmış bir mektup iliştirilmiş bir özgeçmiş daha kişisel ve sıcak gelir, bu yüzden de olabildiğince dürüst ve içten olmaya özen gösterin. Klişeler kullanmaktan uzak durun ve özgünlüğünüzü koruyun.
Kapak Yazısı-Türkçe Örnek
Sayın ………………
İnsan Kaynakları Müdürü
Şirket Adı
Şirket
Adresi
Tarih
Sayın
…………………….tarihli '………….' gazetesinde yer alan " ……………………..
' ilanınız ilgimi çekti. Söz konusu pozisyonun benim deneyim, bilgi ve becerilerime oldukça uygun olduğunu düşünüyorum.…………………… şirketinde '……………………..' olarak çalıştığım süre içerisinde yaptığım pazar analizleri ile yeni iş olanakları geliştirerek şirketimin karlılığını önemli ölçüde arttırdım.
Bugüne değin görev aldığım tüm şirketlerde araştırmacı, yenilikçi ve fırsat yaratan bir rol alarak, şirketlerimin daha etkin bir yapıya kavuşmasını sağladım. Bahsettiğim araştırmacı kişiliğim, yenilikçi yapım ve bugüne kadar gösterdiğim performans ve geniş tecrübem ile şirketiniz için de son derece yararlı olacağıma inanıyorum.
Pozisyonun gerekliliklerini ve benim bu pozisyonun gerekliliklerine uygunluğumu görüşmek üzere sizden haber bekliyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
…………………
Kapak Yazısı-İngilizce Örnek
…………………..
Şirket
Adı
Şirket
Adresi
İstanbul
Tarih
Dear …………………,
I am responding to your advertisement in "(name
of the newspaper)……………." Dated (date) ………………., regarding ………………………… position. I believe my skills and qualifications
perfectly match the requirements of the position. Enclosed is my resume
showing my education, experience and background.
During the period
I have worked as a '……………………' in …………………….. Company. I have
contributed majorly to the profitability of my company by conducting
indepth market analysis and by creating new business
opportunities.
Until now, I have put effort in enabling the
companies I have worked in adopting a more effective organizational
structure by my innovative personality and my eagerness to learn and
create value. I am confident that I will be able to fulfill your
expectations and become a long-term asset for your company.
I will
be available for an interview during July. If you feel that my
qualifications are as much a match for Sample Internet Group as I feel
they are, please call me at your earliest convenience to schedule an
interview. I look forward to hearing from you and thank you for your
consideration.
Sincerely,
………………….